Sportchef ”Dacke” i stor intervju: – Kjell har gjort ett fantastiskt jobb

I VSGF/JAIK finns två rutinerade och välkända sportchefer. Att den ene, Kjell Svensson, har legat bakom VSGF/JAIK:s nyförvärv inför 2013 har ingen missat.
Vad den andre gör är kanske inte alltid lika klart.
– Jag lutar mig mest tillbaka och håller skutan flytande, säger Niclas ”Dacke” Torstensson.

”Så här ska en sportchef ha det” säger Niclas ”Dacke” Torstensson samtidigt som han sätter sig på läktaren i Sparbankshallen i Virserum. På golvet tränar VSGF/JAIK:s A-lag, ledda av nya tränaren Jimmy Nilsson. Träningen är ovanligt välbesökt för att vara den 27 december och stämningen är god både i hallen och i föreningen VSGF/JAIK.

Säsongen 2007 var ”Dacke” tränare i VSGF/JAIK, som då blev tvåa i division 5 och föll i kvalet till division 4. Därefter tackade ”Dacke” för sig som tränare och blev istället tillsammans med Kjell Svensson ansvariga för att värva spelare till VSGF/JAIK. Roller som senare har utvecklats till två stycken sportchefer. Inför 2008 var dock framgångarna på värvningsfronterna små och de båda kallades ett tag – något skämtsamt – för ”De långa asen i värvningskommittén”.
– Det var väl vår käre vän Adis Mulisic som myntade det uttrycket. Varför vet jag inte riktigt, men jag tycker nog nu att vi har jobbat bort det de senaste åren. Jag själv har ju dock lagt ner det där helt med värvningarna till i år utan fokuserar bara på själva sportchefsjobbet, säger ”Dacke”.

Kjells arbete hyllas
De sju nyförvärven inför 2013 är det alltså uteslutande Kjell Svensson som har arbetat med av de två sportcheferna. Det är Kjell som har tagit alla kontakter och det är Kjell som har ordnat underskrifterna – det är ”Dacke” inte sen att erkänna.
– Jag kan inte ta åt mig äran för ett enda nyförvärv, det är Kjells verk alltihop. Han har gjort ett fantastiskt jobb och fått underskrifter från så många bra och flera unga killar. Jag vet inte hur han lyckas, men han är jävligt bra i samtal med spelare och är bra på att skapa ett förtroende för honom och för föreningen. Han har gjort det fantastiskt bra.

Så vad gör du egentligen?
– Man kan säga så här, jag har fått lägga fokus på annat. Jag räknar väl dock med att lägga lite mer krut längre fram under säsongen. Framförallt utveckla sportchefsrollen, vad en sportchef kan göra mer.
– Däremot vår nya tränare Jimmy var det väl jag som i alla fall tog första kontakten med då jag hade tagit referenser och så på honom. Och det känns väldigt bra med de tränarna vi har inför 2013.

Något nyförvärv jobbar dock ”Dacke” ändå med. Under hela intervjun smsar han med vad han säger vara en spelaragent och förhandlar om en spelare, som dock är mycket hemlig.
– Jag kan faktiskt inte säga någonting om det just nu.

Pontus bästa värvningen
Tidigare säsonger har ”Dacke” emellertid varit mer aktiv på värvningsfronten och behöver inte tänka efter länge på frågan vem som är hans bästa värvning genom åren.
– Utan tvekan målvakten Pontus Skruvik Nilsson, även om det bara var en tillfällig värvning hösten 2011. I det läget var det precis vad vi behövde, istället för bottenstrid och risk för att åka ur så slutade vi stabilt i mitten, säger ”Dacke” och fortsätter.
– Största besvikelse är väl Jocke Svensson, haha. Vi brukar skämta om hur mycket jag snackade upp honom, eftersom han var fantastiskt bra i JAIK när jag tränade Mörlunda, så jag sa sen i VSGF att ”honom ska vi ha!”. Sen var han väl inte fullt lika bra när vi värvat honom, haha… Nej, jag bara skämtar, Jocke är verkligen ingen besvikelse, han har varit en av de bästa vi har värvat. Herregud vad mycket och bra han har gjort för föreningen sedan han kom hit, både som spelare och ledare.

Plötsligt får nyförvärvet Oliwer Henrikson på ett bra skott som smiter stolpe in bakom Christoffer Mikkonen. ”Dacke” brister ut i välbehag och applåderar insatsen. När den mer rutinerade VSGF/JAIK-räven Robin Paulsson slår en passning i midjehöjd är det en betydligt mer ironisk ton i rösten.

På VSGF/JAIK:s matcher ses allt som oftast ”Dacke” vid det blå staktet på kortsidan. Här tillsammans med sportchefskollegan Kjell, brodern Magnus, vapendragaren Brolin och ordförande Raabe.

”Bli bäst i kommunen”
Inför 2013 har VSGF/JAIK hamnat i en serie med ganska många nya lag, flera lag från Kalmar-trakten. ”Dacke” tror att detta kommer innebära en betydligt bättre serie 2013 än 2012, nya lag som Nickebo, Madesjö och Smedby lär alla finnas med på den övre halvan, men ”Dacke” tycker att det bara ska bli roligt.
– Jag tror det kommer passa oss att möta bättre lag, vi har unga killar som är upcoming så det tycker jag bara ska bli kul. Min målsättning är inte att vi ska ligga topp tre, jag ligger alltid mycket lägre än vad jag behöver, men det tycker jag är en sportchefs uppgift. Istället för att sticka ut hakan är det mycket roligare sen när det går bra att kunna säga ”vad var det vi inte sa”, säger ”Dacke”.

Den personliga målsättningen hymlar dock sportchef ”Dacke” inte med.
– Min personliga målsättning är att vi ska bli bäst i kommunen igen. Vi har alltid varit lillebror gentemot HFK, så är det bara. Jag ska inte säga att vi har ett bättre lag, men jag anser att vi har en bättre och mer utvecklande verksamhet än HFK när det gäller att satsa på och utveckla unga spelare. Det står jag för. Sen om HFK:s elva är bättre när vi väl möts, det får vi se senare.

Förbättring och utveckling
Avslutningsvis styr vi in samtalet på vad VSGF/JAIK kan bli bättre på och för att verksamheten ska utvecklas ännu mer framöver.
– Någonting vi skulle kunna göra är att konsekvent träna ytterligare en gång i veckan. Det är ju det som är avgörande om du vill klättra i seriesystemet. Kan man växla upp med en träning till i veckan är det som gör att man kan vinna division 4 och etablera sig i elitfyran. Vi är dock inte riktigt där ännu, vi kan inte ställa de kraven på våra spelare, säger ”Dacke”.

Ungefär samtidigt som Percy Tiderman startar boxercise-träningen med spelarna avslutar vi intervjun. ”Dacke” byter några snabba ord med tränare Jimmy nedanför läktaren och lovar att fixa fika till kickoffen den 6 januari. Sen var det dags för sportchefen att gå ut med hundarna.

2 reaktioner på ”Sportchef ”Dacke” i stor intervju: – Kjell har gjort ett fantastiskt jobb

  1. Kjell du är en klippa för klubben. Ditt positiva sätt och din härliga inställning både på och utanför planen betyder mycket för klubben. Visst ibland kunde du väl tända till undr vissa matcher men det kan bara vara ett gott tecken. Önskar både dig och klubben all framgång och följer er alltid. Även en stor ros till er alla på bilden liksom Andreas Söderman. Vilken j-a bra hemsida ni har.

    GOTT NYTT ÅR

    Önskar
    Dennis och Ing-Marie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>